poniedziałek, 4 lutego 2019

Paella z kurczakiem i papryką


Przepis na słoneczną paellę z kurczakiem ostatnio jest moim ulubionym i na pewno zagości na stałe w naszej kuchni. Danie przywodzi na myśl lato, rozgrzewa i wszystkim bardzo smakuje. Jest proste w przygotowaniu - robi się praktycznie samo, w jednym garnku. Ja do paelli używam ryżu arborio (do risotto), ponieważ po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Możecie zamiast pałeczek wykorzystać inne części kurczaka, na przykład udka, czy skrzydełka. Polecam.

Składniki:

6 pałek z kurczaka
300g ryżu (ja użyłam arborio)
3 papryki (2 czerwone, 1 żółta)
100g wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 litr bulionu drobiowego
oliwa do smażenia
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
przyprawa do drobiu ( u mnie bez chemii)
szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pałeczki z kurczaka natrzyj przyprawą do drobiu, tak żeby pokryła je z każdej strony. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor. Dołóż do niego cebulę i czosnek, smaż kilka minut i dodaj papryki, wymieszaj.

Do podsmażonych składników dodaj suchy (nieugotowany) ryż, ostrą paprykę w proszku, kurkumę, pieprz i sól. Zalej patelnię gorącym bulionem. Zmniejsz ogień, gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie prawie cały płyn, ok. 20 min.

Na patelnię dołóż mrożony zielony groszek, wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w słupki. Gry się wytopi i zarumieni, dodaj do dania i wymieszaj. Spróbuj całość i jeśli potrzeba, dopraw do smaku. Posyp natką pietruszki i podawaj.


3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter